Kanjerschool

Wij zijn een kanjerschool! Al onze leerkrachten zijn opgeleide kanjertrainers en geven wekelijks kanjerlessen.  

De kanjertraining richt zich op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Door verhalen en oefeningen krijgen kinderen inzicht in hun eigen gedrag en dat van de ander. Ze leren om te gaan met hun gevoelens, voor zichzelf op te komen, te luisteren naar anderen en conflicten op een goede manier op te lossen. 

Zichtbaar in de school en in de groep hangen de vijf afspraken van de kanjertraining: 

1. We vertrouwen elkaar 

2. We helpen elkaar 

3. We werken samen / niemand speelt de baas 

4. We hebben plezier / niemand lacht uit  

5. We doen mee / niemand doet zielig 

De petten bij de kanjertraining

Bij de Kanjertraining maken we gebruik van petten in vier kleuren. 

De petten zijn hulpmiddelen om op een respectvolle wijze over gedrag te kunnen praten. Kinderen zijn niet het gedrag van de pet, maar de petten staan voor de keuzes die kinderen kunnen maken. 

De witte pet of de tijger (de kanjer). Deze kinderen zijn positief, zelfverzekerd, behulpzaam en betrouwbaar. Ze komen op voor andere kinderen en kunnen hun gevoelens goed verwoorden.

De zwarte pet of de vlerk. Het gedrag van dit kind is brutaal. Het kind wil de baas zijn en doet dit door te intimideren, te manipuleren, te bedreigen of conflicten op te zoeken. De zwarte pet wil wel alles bepalen, maar nergens verantwoordelijk voor zijn.

De rode pet of de aap. Het gedrag van deze kinderen is vaak clownesk, opvallend en uitdagend. Ze willen erbij horen en doen stoer op een vervelende manier. Deze kinderen  nemen geen verantwoordelijkheid voor wat ze doen maar wijzen snel naar een ander.

De gele pet of het konijn. Deze kinderen zijn verlegen en teruggetrokken. Ze voelen zich onzeker en vinden alles eng. Ze kunnen moeilijk voor zichzelf opkomen en uiten zich moeilijk. Door deze bange, afhankelijke opstelling kan het kind genegeerd of gepest worden.

 Een gekleurde pet in combinatie met een witte pet geeft juist positief gedrag.

KanVAS

We werken al een aantal jaren met KanVAS (Kanjer Volg- Advies Systeem) om nog beter zicht te krijgen op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Deze wordt twee keer per jaar afgenomen.

Koningin Julianaschool

Directeur: Giralda Broekhuizen
Spechtstraat 49
3853 VA Ermelo
Tel: 0341-552284
E-mail: infojuliana@vpcoermelo.nl

Postadres:
Postbus 3030
3850 AG Ermelo

Volg ons op: